Termékeink

A magyarországi ivarzás megfigyelésről általában

Az utóbbi 20 évben jelentősen emelkedett a laktációs tejtermelés Magyarországon. Általános tendencia, hogy a tejtermelés növekedésével egy időben a vemhesülési eredmények romlanak. A hazai termelés-ellenőrzött tejhasznosítású szarvasmarha állomány két ellés közötti ideje 30 nappal emelkedett az utóbbi 20 évben, így mára elérte átlagosan a 445 napot.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy vajon a csendes ivarzások nagy aránya vagy pedig személyi problémák miatt gyenge hatásfokú az ivarzó állatok kiválogatása, de egy biztos, hogy a tejtermelés jövedelmezőségét leginkább korlátozó tényezői közé tartozik a nem megfelelő hatásfokú ivarzás megfigyelés. Az egyre gyakoribb csendes vagy különböző okok miatti fel nem ismert ivarzások nagy száma miatt szükség van egy célirányos tenyésztési program kialakítására, amelyben cégünk az Ön segítségére lehet.

Ezúton szeretnénk figyelmébe ajánlani a Nedap Agri Holland cég ivarzás figyelő rendszerét, amelyre cégünk egyedülálló módon, a hazai piacon lízing lehetőséget nyújt, ezzel nem megterhelve az Ön vállalkozását egy egyszeri nagy beruházással. A rendszer segítségével havonta megtermelt többletbevétel és költségcsökkenés miatti eredménynövekedést kihasználva, Ön a cége jövedelmezőségét és versenyképességét is növelni tudja.

 

Az INTIME ivarzás megfigyelés alkotóelemei és folyamatábrája

 

A REALTIME ivarzás megfigyelés alkotóelemei és folyamatábrája

Laktivátor, mozgás-aktivitás mérő egység

 

A tehenek mozgási aktivitás mérésével az ivarzás, illetve egyéb állategészségügyi állapotok kiválóan nyomon követhetőek. A mozgási aktivitást egy zseniális műszaki fejlesztés eredményeként az állat nyakába akasztott vagy lábára csatolt berendezéssel mérik, melynek neve: Laktivátor. A Laktivátor egybeépítve tartalmazza az azonosító és mozgás aktivitásmérő elektronikát is. A Laktivátor minden két órában elmenti az állat mozgására vonatkozó adatokat, amely 90%-os ivarzás megállapítást tesz lehetővé.

 

A rendszer tájékoztat az ivarzás óta eltelt napok számáról, az egyed átlagos mozgási aktivitásáról és a mozgásban bekövetkezett lényeges változásokról is. Ezen információk alapján, pontos következtetéseket vonhatunk le az állat egészségéről és az ivaréréséről is.

 

NEDAP IVARZÁSMEGFIGYELŐ RENDSZER

•90 %-os ivarzás megállapítás,

•100 %-os állatazonosítás,

•bármilyen fejőrendszerrel kompatibilis berendezés,

•azonosító és mozgás-aktivitásjelző egybeépítve,

•magyar nyelvű Windows operációs rendszerre (Windows XP / Windows 7) kifejlesztett program,

•a rendszer használatával csökken a két ellés közötti idő (bevételnövelő), javul a spermaindex (költségcsökkentő),

•a csökkenő mozgás-aktivitást (sántaság, anyagforgalmi rendellenességek) is jelzi a rendszer (az időben kezelt állat gyógyszerköltsége jelentős mértékben kevesebb, mint a klinikai esetek tekintetében).